Filosoofia


'Filosoofia' on kreeka keelest tulnud sõna, mis tähendab 'love of wisdom'. 
Kuid filosoofia ei ole vaid sõna; see on elustiil, hobi, mõte, teadmisjanu. Filosoofia kõlab nagu midagi, millega tegelevad habemes vanamehed, kes aeg-ajalt ajalooõpikuisse endast märke jätavad. Pealiskaudsetele inimestele näib, et filosoofia on igav, mõttetu, *kasutu*.
Kuidas saab olla filosoofia kasutu? Filosoofia võib olla lõpmatu oletustejada, inimese oma enda 'playground' millel mängida mõtetega, mis ei pruugi olla praktilised, isegi kui need on huvitavad. Filosoofia viib ka reaalsete ideede, lahenduste ja muutuste poole; idee võib muuta inimest ja kui idee pääseb piisavalt paljude inimeste südameisse, muudab see kommuune, riike, maailma. 
Kujutle, et avastad mõtte, mis kütkestab sind ja haarab su enda keeristesse, pannes su otsima uusi tõdesid, pannes su püüdlema teadmiste poole. Avardades seda mõtet jõuad sa uute arusaamadeni ja õpid kahtlema olemasolevates teooriates. Äkitselt tantsiskleb su mõte avarail mail, sünnivad uued mõtted ja tekivad uued ideed, haarates su enda embusse, samal ajal nii mürgised kui ka magusad. 
Alguses kohmakad ideed tõusevad, arenedes ja kasvades, halvemad langevad, oodates taassündi. 
Kale kujutis muutub südamlikuks, südamlik kaotab enda võlu ja haihtub.
Tekib küsimusi, keereldes tormina peas, oodates vaibumist. Vastused polegi enam nii tähtsad kui olid arvanud; mōte ise on kõrgeim. Filosoofia on miski, mis kütkestab, kuid ka halvab südameid, tuues vastuseid ja ideid mõtetemeredesse, olgu need siis nii idiootlikud või geniaalsed kui tahavad.

2017

Comments

Popular posts from this blog

Luuletused

Kuu

Segadus